Vad vill man ha?

Självklart skulle jag gärna haft en Molteni eller Lacornue stående i köket.
Molteni spelar i en helt annan liga och hittar man en sådan från mitten av 80-talet, med gjutjärnshäll, så för gudskull köp!
De är självklart inte gratis, brukar som begagnade i bra skick kosta 7000-8000€. Men är man envis och uthållig, så är det fullt möjligt att köpa även Molteni för 1500€. Detta beror först och främst på att de är så otroligt tunga. En stor gammal Molteni väger mer än 500kg.  Detta är främsta anledningen till att de är billiga. De måste demonteras på plats, vilket kostar restaurangen pengar (köken i Paris är dessutom oftast placerade en våning ner). Det helt klart överkurs att ge sig på en Molteni...
Lacornue-spisarna är hur snygga som helst men de är inte försvarbart att betala mer för dessa, om man ser till kvalitén. De är uppbyggda på liknade sätt som flertalet andra, med liknande material.
Vad skall man då gå efter?
Först och främst skall man köpa en spis som passar köket. Att t.ex. välj färg är hur dyrt som helst när man köper nytt, men det kostar inget extra när man köper begagnat.
Har man plats väljer man dubbla ugnar, en gas och en el.
Självklart skall spisen ha en "coup de feu". Utan den försvinner magin. Har man bara plats för en 80-90 spis, blir uppsättningen en "coup de feu" och två öppna brännare. Man klarar sig bra med denna uppsättningen.
Brännare med pilotlåga är en egenskap att hålla koll efter, de brukar finnas på flesta restaurangspisarna.
Man skall även hålla koll på vilken ugnstermostat spisen har. Här finns möjlighet att få tillgång till riktigt höga temperaturer, speciellt på restaurangspisarna.
Att leta efter när det gäller elugnen, är ugn med separata element för över och undervärme (inte att förväxla med grillelement). De är inte vanliga, men de finns.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0