De Franska spisarna "les pianos de cuisine"
Bor man i Stockholm och är matintresserad är det svårt att undvika att slinka in på Cordon bleu och dregla över deras underbara spisar.
Gemensamt för spisarna är att de alla kommer från Frankrike.
Lacornue, Delaubrac, Godin och Lacanche är väl de mest kända namnen.
I city finns Igf som även de har Lacornue. Exergon saluför Lacanche och dem finner man på söder.
Alla de här spisarna har sina goda sidor och de är alla av mycket hög kvalitet.
Priset skiljer sig dock en hel del...
Och självklart är den billigaste den mest prisvärda, men pengar är så trist.
Låt oss glömma allt som skall betalas innan man kommer till beslut om att köpa sin spis.
För att citera min goda vän Mats: Köp!!!
Och för alla som aldrig kommer få 40 000 eller mer över till sin spis, finns självklart begagnade spisar att köpa.
Har själv köpt en avdankad spis från ett franskt hak. Det återkommer vi till, men kan tillägga att det går (jag ger dock inga garantier att du lyckas, fransmän är ett släkte för sig).
En typisk "piano de cuisine", som de med rätta kallas, har två öppna brännare och en "coup de feu".
Traditionellt har de även gasugn, men det är en gammal kvarleva sen "kött-åldern". De flesta finns numera även med elugn.
/Lars
Kommentarer
Trackback